Wijnen uit Uruguay
Nieuw bij Hocras, wijnen uit Uruguay. Wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je aan producten uit Uruguay denkt, maar daarom des te spannender en verrassender. Deze, veelal nog onontdekte, pareltjes kunnen menig wijnliefhebber bekoren. Na Argentinië, Chili en Brazilië is Uruguay het vierde grootste producerende wijnland van Zuid-Amerika. Het land bezit ongeveer 8.500 hectare aan wijngaarden.
De Uruguayaanse wijnbouw is rond 1870 ontstaan. In die periode vestigden zich hier, net als in Brazilië, Italiaanse en Spaanse immigranten. Zij namen Europese druivenstokken mee en legden zich toe op de wijnbouw. De wijnen waren voornamelijk bedoeld voor lokale consumptie. Aangezien de meeste mensen in en rondom de zuidelijke havenstad Montevideo woonden, werden de wijngaarden vooral op de heuvels in die omgeving aangeplant. Ongeveer 90% van het huidige wijnbouwgebied ligt ook nu nog in het zuiden van Uruguay.
Een ideaal klimaat
Uruguay is erg geschikt voor wijnbouw. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad (30°-35°) als de beste wijngebieden van Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Het klimaat en de bodemsamenstelling in het zuiden van het land lijken enigszins op die van de Bordeaux. In Uruguay is het dan wel warmer dan in de Bordeaux, maar de temperaturen overschrijden nooit de 35°C.
Daar komt bij dat de zee voor een aangename verkoelende bries zorgt. Overdag wordt het behoorlijk heet, maar de nachten zijn koel waardoor de druiven overdag zich goed kunnen ontwikkelen en rijpen en in de nacht juist prachtige zuren ontwikkelen. De klei en kalk in de bodem zorgen voor goede wijnen met een stevige body en voldoende frisheid.
Onze wijnen uit Uruguay
- Bodegas Carrau TannatBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890162
- Bodegas Carrau Sauvignon BlancBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890170
- Bodegas Carrau MalbecBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890188
- Bodegas Carrau Chardonnay ReservaBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890196
- Bodegas Carrau Tannat Cabernet Sauv. Gran ReservaBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890203
- Bodegas Carrau Amat TannatBodegas CarrauGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenFles 75 Centiliter0890229
Druivenrassen
Blauwe druiven worden goed rijp en krijgen zachte tannines. De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn de Tannat, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Tannat is verreweg de grootste trots van Uruguay. Baskische immigranten namen deze druif mee welke zich tot nationale trots heeft weten te ontwikkelen. Momenteel worden er de meest prachtige wijnen met zeer hoge kwaliteit van gemaakt.
Witte wijnen worden overwegend gemaakt van de Chardonnay en de fruitige Viognier maar ook de Sauvignon Blanc zien we steeds vaker verschijnen. Om echt verrassend uit de hoek te komen is de Petit Manseng echt het proberen waard. Uruguay produceert per jaar zo’n 90 tot 95 miljoen hectoliter wijn. Ongeveer 35% daarvan bestaat uit rode wijnen. 22% is rosé en 11% van de wijnen is wit. De overige wijnen zijn claretes, een mix van rode en witte wijn. Het land exporteert ongeveer 4% van de jaarlijkse wijnproductie.
Uruguay grenst in het oosten aan het grootste wijnland van Zuid-Amerika, Argentinië. Om te kunnen concurreren met de kwaliteitswijnen uit dit buurland, heeft de Uruguayaanse regering sinds de jaren ’80 veel geïnvesteerd in de aanplant van edele druivenrassen en moderne technieken. De afgelopen decennia vestigden ook veel buitenlandse wijnhuizen zich in het land, waaronder Claude Boisset uit Bourgogne, Bernard Magrez uit Bordeaux en de Spaanse cavaproducent Freixenet.
Twee kwaliteitsklassen: VC & VCP
Daarnaast heeft de regering 2 kwaliteitsklassen voor wijn ingesteld, VC (Vino Común) en VCP (Vino de Calidad Preferente). VC-wijnen worden in grote verpakkingen verspreid en bestaan voornamelijk uit rosés van hybride druivenrassen. De VCP-wijnen zijn van superieure kwaliteit en moeten gemaakt worden van edele druivenrassen. Ze worden verkocht in flessen van 75 centiliter of kleiner. Deze kwaliteitswijnen zijn voornamelijk voor export.
Bodegas Carrau, een lange historie
Bodegas Carrau is een familiebedrijf met een lange historie. Momenteel staat Javier Carrau (9e generatie) aan het roer van het bedrijf. De 10e generatie werkt inmiddels ook alweer 10 jaar binnen het bedrijf. De zoon van Javier, Marcos, is bioloog en wijnmaker terwijl Javier zijn dochter, Juliana, verantwoordelijk is voor de administratie en marketing.
De familie Carrau begon meer dan 265 jaar geleden met het maken van wijn in Spanje. Zij exporteerden hun wijn in de 18e eeuw van Barcelona naar America. De economische depressie in de jaren 30 van de twintigste eeuw deed Juan Carrau besluiten zich te vestigen in Montevideo, Uruguay. Juan Carrau, oenoloog van beroep, begon bij aankomst in Uruguay direct met het aanplanten van wijngaarden. Hij was de eerste die de druivensoorten nebbiolo en tannat aanplantte in de regio Las Violetas, ten noorden van Montevideo.
Intens karakter
Las Violetas bevindt zich op exact dezelfde breedtegraad als de bekende wijngebieden van Chili en Zuid-Afrika. Nog steeds zijn hier enkele van de oudste wijnstokken van het land te vinden. Wind van de oceaan tempert de hitte tijdens de zomermaanden in Las Violetas en ‘s winters is het gebied vrij van vorst. Door de flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven langzaam en krijgen ze alle gelegenheid om hun volledige aromapotentieel te ontwikkelen. Het unieke terroir, een rood zanderige bodem met kleine kalksteentjes, en het wegknippen van nog groene trossen druiven in het groeiseizoen zorgt voor een lagere opbrengst en druiven met een intens karakter.
Export aan meer dan 25 landen
De familie Carrau bezit in totaal 60 hectare aan wijngaarden in de regio Las Violetas. Negentig procent van de druiven is afkomstig uit de eigen wijngaarden. De overige 10% wordt aangekocht bij 3 druivenproducten uit de regio, waar de familie Carrau al 30 jaar mee samenwerkt. De wijnen van Bodegas Carrau worden geëxporteerd aan meer dan 25 landen.